Bij de Dutch Design Week 2014 in Eindhoven zijn ze heel goed in puzzelen en maken ze de prachtigste dingen. Er is zoveel, dat je van te voren weet dat je niet alles kan zien. Gewoon naar binnen lopen en het op je af laten komen dan maar:
In de tentoonstelling 'Mind the Step' treft de bezoeker verschillende thema's aan die inhoudelijk houvast bieden: Care, Live, Learn, Make, Move en Sence. Geen beurs dus waarbij iedere partij los van elkaar toont waarmee zij bezig zijn, maar een aanbod van aansprekende onderwerpen waaraan verschillende faculteiten en instituten intensief werken.
INSTALLATION BY ZIMOUN
Geluid, beweging en ruimtelijke ervaring. Met behulp van simpele objecten, zoals kartonnen dozen, katoenen balletjes en elektromotortjes, creëert de Zwitserse kunstenaar en muzikant Zimoun ritmische bouwwerken die de kijker omringen. Met puur technische middelen en eenvoudige materialen weet hij zijn werken tot leven te wekken. Door simpele elementen in veelvoud te herhalen en te stapelen.(bron fontanel.nl) Als je binnen in het bouwwerk staat wordt je meegezogen door het ritme van de katoenen balletjes die tegen de dozen slaan. Heel indrukwekkend.
EDIBLE GROWTH
Lekker, vers en voedzaam eten uit de 3D printer! Meerdere lagen zaden, sporen en gist rollen uit de 3D printer. 5 dagen later zijn ze uitgegroeid tot plantjes en paddenstoelen die je kunt eten.
TREASURE ISLAND trok mijn aandacht. Meubels met een oppervlakte dat bestaat uit duizenden staande stokjes met daaronder een zachte laag, waardoor er een abstract landschap ontstaat dat verandert gedurende er objecten op liggen en weer verwijderd worden. Een prachtig project van Noëlle Mulder waar je gefascineerd naar blijft kijken en je je vingers niet vanaf kunt houden.
Design Academy Eindhoven is te gast in het Van Abbemuseum tijdens Dutch Design Week. Sense Nonsense onderzoekt hoe design, industrie en techniek zich tot elkaar verhouden. Welke rol speelt onzin in innovatie, en wat gebeurt er als waanzin en absurditeit het conventionele denken in de samenleving uitdagen?
iedereen gelooft erin, je weet bijna zeker dat het iets gaat worden, maar niemand weet nog hoe, en wie dat dan gaat doen, en wat dan wel waardevol wordt en wat niet. Het is een spannende tijd om daarbinnen dingetjes te onderzoeken. Laarmans voor iedereen gratis te downloaden puzzelstoel is een van die ‘dingetjes’. Heb je het ontwerp via website bitsandparts.org binnengehaald, dan kun je met een 3D-printer de uit 77 zwarte en witte puzzelstukjes opgebouwde stoel uitprinten en, met toevoeging van twee Praxis-bezemstelen, zelf in elkaar zetten. Deze 3D geprinte puzzelstukjes stoel van Ontwerper Joris Laarman had ik eerder in het filmpje van NPO tegenlicht gezien, nu stond de stoel in het echt voor mijn neus in het Van AbbeMuseum.
ZONNE-ENERGIE
De auto op Zonne-energie is een snelle vederlichte racemachine die volledig op zonnekracht loopt. Principes van aerodynamica en zonne-energie zijn maximaal toegepast om als eerste over de finish te gaan. Het design van deze auto is volledig gebaseerd op zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen.
Techniek gaat over wat we kunnen maken, design gaat over wat we willen maken. Maar de twee disciplines zijn in werkelijkheid niet zo strikt van elkaar gescheiden. De BLA BLA BLA Lamp van Alumnus Maarten kleurt vel boven de lege tafel met stoelen. In het donker zijn er altijd nog woorden die oplichten en je de weg wijzen. Er zit zin in onzin. Je moet het alleen wel zien.
LECTURIS LEZING
Om 16.00 uur the final touch; de Lecturis lezing van Frederike Huygen over Jurrian Schrofer met prachtige uit de hand getekende sketches van voor het computertijdperk. Een archief van dansende typografie die ook nog resulteert in de voor mij zo bekende kalender van Cloeck en Moedigh. Daarmee leg ik een van de laatste puzzelstukjes neer en is mijn puzzel compleet.