.

.

'De Langste Gracht' van Amsterdam



De grachten van Amsterdam bestaan dit jaar 400 jaar en dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Na 400 jaar is Amsterdam wel toe aan een nieuwe gracht: De Langste Gracht! Deze gracht van 400 meter lang werd door 1500 kinderen vanaf zes jaar gemaakt. Zij tekenden op verschillende plekken in en om Amsterdam: varend door de grachten op de 'Langste Gracht boot', op scholen, in musea, op de Uitmarkt, bij ontmoetingen aan de gracht, tijdens de Open Monumentendagen en de Verjaardag van Amsterdam. De tekeningen zijn vervolgens gefotografeerd, gemonteerd en gedrukt op vinyl.

Het concept van De Langste Gracht is bedacht door Ris van Overeem (bureau de C) en gerealiseerd in samenwerking met Amsterdam Museum, Bureau Werelderfgoed, Canal Company. en mede mogelijk gemaakt door de gemeenste Amsterdam/Amsterdam 2013. Zaterdag 14 december was de opening van de tentoonstelling, met de uitreiking van De Langste Heren-, Prinsen- en Keizersprijs. Tot en met 12 januari is de expositie ‘De Langste Gracht’ te zien op de binnenplaats van het Amsterdam Museum!

Het boek werd zaterdag overhandigd aan Paul Spies, de directeur van het Amsterdam Museum. Gedrukt op 100 grams opdikking 1.5 Fluweel en Japans gebonden, waardoor er een lange gracht ontstaat van alle tekeningen tezamen in een prachtig oblong boek. Met dank aan; Calff & Meischke (druk) Agia & Lith (binden) en Igepa (papier). 


We kijken terug op een geslaagde dag!




De uPrint SE 3D Printer draaide de gehele dag en drie mensen van Igepa waren aanwezig om er alles over 3D printing te vertellen. Een hele tafel vol 3D voorbeelden en met eigen ogen zien hoe het proces eigenlijk werkt! Een innoverende ontwikkeling; is het nog een 'ver van mijn bed show' of komt nu het toch wel heel dichtbij? En de niet minder belangrijke vraag; kan ik er wat mee?Ieder boek is anders en dat merk je zodra je het oppakt. Zelfs de jeugd was onder de indruk. Het omslagmoment liet zien wat er mogelijk is op gebied van drukwerkveredeling en dat was niet niks. Zo'n honderd ontwerpers, studenten en belangstellenden kwamen tussen 11 en 16 uur een kijkje nemen.




Naast de 3d prints van Igepa, ook bijzondere producties van Willemien den Oudsten, cassettes en doosjes van Annewil van Waarden (de Antelier) en stanswerk van Agia & Lith.  
Maar tevens laserstansing van ID Laser, speciale boeken van uitgever Steven Hond, geweven omslagen van EE Labels en natuurlijk het boekbinden van Herman van Waarden. Genoeg om over na te praten en in gedachten mee naar huis te nemen.












Ik ben benieuwd hoeveel ontwerpers die avond zich hebben voorgenomen om daadwerkelijk met 3D software te gaan experimenteren. 3D printing is een feit waar je niet meer omheen kunt, maar hoe ga je het aanpakken en wat doe je er zelf mee?

Wereld lichtjes dag

























Hoe kom je bij een organisatie zoals WereldLichtjesDag? vroegen ze mij toen ze de poster zagen die ik aan het maken was.

Zoals zo vaak gaat dat via via, een vriendin van mij heeft haar eigen bedrijf DE STEEKVAAS, waar ze persoonlijke herdenkingsartikelen verkoopt. 
En omdat ze mij zo enthousiast over de Sociale Media hoorde praten ging zij ook met haar bedrijf op Facebook en op Twitter. Onder die pet; 'de Sociale Media' kwam ik met haar mee naar de eerste bijeenkomst voor deze herdenkingsavond. Maar gedrukt of online; uiteindelijk maak je als graficus natuurlijk net zo makkelijk de uitnodigingen en posters.