.

.

Beleef het omslagmoment in 3D



Vandaag of morgen valt 'ie in de bus: de uitnodiging voor het omslagmoment. Op de lijnbaansgracht zal Igepa zijn 3D-printer in werking zetten. Je kan er met je neus bovenop zitten en je heerlijk laten verrassen door talloze 3D voorbeelden.

Maar ook 
boekbinderij Van Waarden, De Antelier, Candor, EE Labels, Helder Zeefdruk, Verhil Foliedruk, Uitgever Steven Hond, ID Laser en Agia & Lith zullenzaterdag 30 november laten zien wat voor mogelijkheden er allemaal zijn als het gaat om UV Lak, asfalt-inkt, zilverdruk, blindpregen, geur-inkt, lasergraveren, foliereliëf en nog veel meer ideeën om je omslag te verfraaien.

Een overdosis aan voorbeelden van boeken met bijzondere omslagen, liggen klaar om in te zien, te voelen en te ruiken. 
Vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur ben je in de gelegenheid om je hierdoor te laten inspireren en met vakmensen van gedachten te wisselen.


Speciale gast bij de Monsterkamer


















Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Op 7 november waren wij uitgenodigd. Mariska Bijl had een verrassende invalshoek gekozen om over drukwerk te praten: het gebruik van nieuwe media. http://bit.ly/17D1i5M

In beweging blijven, dat is het geheim!

Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Mariska Bijl uitgenodigd, lithograaf bij drukkerij Calff & Meischke, een kwaliteitsdrukkerij in het centrum van Amsterdam. Mariska Bijl heeft een verrassende invalshoek gekozen om over drukwerk te praten: het gebruik van nieuwe media.
“In beweging blijven, dat is het geheim!”Nieuwe media verbindt. Er is geen strijd tussen online en papier, de mix van die twee geven juist nieuwe uitdagingen. Door het toevoegen van QR-codes en Layar kun je je drukwerk interactief maken. Calff & Meischke bestaat dit jaar honderd jaar. Bij Calff kennen ze de geheimen van codes in afbeeldingen en hebben ze een manier gevonden om sociale media ‘voor’ zich te laten werken zodat de naamsbekendheid van de drukkerij vergroot wordt en dit hen nieuwe klanten oplevert. Afgelopen jaar heeft Calff een succesvolle App ontwikkeld die functioneert als tool voor vooral beginnende ontwerpers.
“In 2010 ben ik overgehaald door ontwerpster Joke Mestdagh om een blog te beginnen en een Twitter-account te openen voor Calff & Meischke. Hier heb ik nog geen dag spijt van gehad. Sterker nog, het heeft mij veel gebracht.”
Het gebruik van Sociale media in de Grafische IndustrieMariska Bijl weet wat er leeft. Ze is al 25 jaar werkzaam in de grafische industrie. Menig net afgestudeerde ontwerpers heeft ze uitgelegd hoe zij bestanden moeten aanleveren. Het nut van profielen en het verschil tussen wat je op een beeldscherm ziet en hoe dat er uiteindelijk op papier uitziet is haar expertise. Als lithograaf weet ze veel vanColormanagement. Maar ook wordt ze tegenwoordig gevraagd om les te geven in sociale media.Tijdens deze cursussen legt ze het verschil uit tussen persoonlijk, zakelijk, commercieel en sociaal gebruik van de diverse platformen als Blogspot, Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ en Pinterest. Vooral in die laatste twee bieden veel mogelijkheden waar je zo 1,2,3, niet aan zou denken.
“Esther heeft me gevraagd om tijdens haar Inloop wat meer te vertellen over hoe drukkers en ontwerpers sociale media kunnen inzetten voor hun bedrijf. Dat lijkt me een goed idee en ik ga het met name hebben over Pinterest, want dit platform kent heel veel mogelijkheden, vooral voor ontwerpers.”
Enkele voorbeelden van Mariska’s portfolio betreft lithografie bij Calff & Meischke:boeken voor KesselsKramer, Koos Breukel, Charlotte Dumas, Hansje van Halem, Rene Knip, Chris Berens, Hans Eijkelboom, Koninklijk Paleis Amsterdam, Willem van Zoetendaal, Jopie Huisman Museum, Julia Born, Rijksmuseum, Literaire omslagen voor bijvoorbeeld Adriaan van Dis en Oek de Jong. De brochures van kledingszaak Pauw en natuurlijk de topper: het boek Hotel Costes van Arno Nollen.
Donderdag 7 november staat in de agenda, ik zal zeker het boek Hotel Costes meenemen en laten zien waar de kracht van het boek gecombineerd met de mogelijkheden van nieuwe media uit bestaat.”