.

.

'De Langste Gracht' van Amsterdam



De grachten van Amsterdam bestaan dit jaar 400 jaar en dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Na 400 jaar is Amsterdam wel toe aan een nieuwe gracht: De Langste Gracht! Deze gracht van 400 meter lang werd door 1500 kinderen vanaf zes jaar gemaakt. Zij tekenden op verschillende plekken in en om Amsterdam: varend door de grachten op de 'Langste Gracht boot', op scholen, in musea, op de Uitmarkt, bij ontmoetingen aan de gracht, tijdens de Open Monumentendagen en de Verjaardag van Amsterdam. De tekeningen zijn vervolgens gefotografeerd, gemonteerd en gedrukt op vinyl.

Het concept van De Langste Gracht is bedacht door Ris van Overeem (bureau de C) en gerealiseerd in samenwerking met Amsterdam Museum, Bureau Werelderfgoed, Canal Company. en mede mogelijk gemaakt door de gemeenste Amsterdam/Amsterdam 2013. Zaterdag 14 december was de opening van de tentoonstelling, met de uitreiking van De Langste Heren-, Prinsen- en Keizersprijs. Tot en met 12 januari is de expositie ‘De Langste Gracht’ te zien op de binnenplaats van het Amsterdam Museum!

Het boek werd zaterdag overhandigd aan Paul Spies, de directeur van het Amsterdam Museum. Gedrukt op 100 grams opdikking 1.5 Fluweel en Japans gebonden, waardoor er een lange gracht ontstaat van alle tekeningen tezamen in een prachtig oblong boek. Met dank aan; Calff & Meischke (druk) Agia & Lith (binden) en Igepa (papier). 


We kijken terug op een geslaagde dag!




De uPrint SE 3D Printer draaide de gehele dag en drie mensen van Igepa waren aanwezig om er alles over 3D printing te vertellen. Een hele tafel vol 3D voorbeelden en met eigen ogen zien hoe het proces eigenlijk werkt! Een innoverende ontwikkeling; is het nog een 'ver van mijn bed show' of komt nu het toch wel heel dichtbij? En de niet minder belangrijke vraag; kan ik er wat mee?Ieder boek is anders en dat merk je zodra je het oppakt. Zelfs de jeugd was onder de indruk. Het omslagmoment liet zien wat er mogelijk is op gebied van drukwerkveredeling en dat was niet niks. Zo'n honderd ontwerpers, studenten en belangstellenden kwamen tussen 11 en 16 uur een kijkje nemen.




Naast de 3d prints van Igepa, ook bijzondere producties van Willemien den Oudsten, cassettes en doosjes van Annewil van Waarden (de Antelier) en stanswerk van Agia & Lith.  
Maar tevens laserstansing van ID Laser, speciale boeken van uitgever Steven Hond, geweven omslagen van EE Labels en natuurlijk het boekbinden van Herman van Waarden. Genoeg om over na te praten en in gedachten mee naar huis te nemen.












Ik ben benieuwd hoeveel ontwerpers die avond zich hebben voorgenomen om daadwerkelijk met 3D software te gaan experimenteren. 3D printing is een feit waar je niet meer omheen kunt, maar hoe ga je het aanpakken en wat doe je er zelf mee?

Wereld lichtjes dag

























Hoe kom je bij een organisatie zoals WereldLichtjesDag? vroegen ze mij toen ze de poster zagen die ik aan het maken was.

Zoals zo vaak gaat dat via via, een vriendin van mij heeft haar eigen bedrijf DE STEEKVAAS, waar ze persoonlijke herdenkingsartikelen verkoopt. 
En omdat ze mij zo enthousiast over de Sociale Media hoorde praten ging zij ook met haar bedrijf op Facebook en op Twitter. Onder die pet; 'de Sociale Media' kwam ik met haar mee naar de eerste bijeenkomst voor deze herdenkingsavond. Maar gedrukt of online; uiteindelijk maak je als graficus natuurlijk net zo makkelijk de uitnodigingen en posters.

Beleef het omslagmoment in 3D



Vandaag of morgen valt 'ie in de bus: de uitnodiging voor het omslagmoment. Op de lijnbaansgracht zal Igepa zijn 3D-printer in werking zetten. Je kan er met je neus bovenop zitten en je heerlijk laten verrassen door talloze 3D voorbeelden.

Maar ook 
boekbinderij Van Waarden, De Antelier, Candor, EE Labels, Helder Zeefdruk, Verhil Foliedruk, Uitgever Steven Hond, ID Laser en Agia & Lith zullenzaterdag 30 november laten zien wat voor mogelijkheden er allemaal zijn als het gaat om UV Lak, asfalt-inkt, zilverdruk, blindpregen, geur-inkt, lasergraveren, foliereliëf en nog veel meer ideeën om je omslag te verfraaien.

Een overdosis aan voorbeelden van boeken met bijzondere omslagen, liggen klaar om in te zien, te voelen en te ruiken. 
Vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur ben je in de gelegenheid om je hierdoor te laten inspireren en met vakmensen van gedachten te wisselen.


Speciale gast bij de Monsterkamer


















Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Op 7 november waren wij uitgenodigd. Mariska Bijl had een verrassende invalshoek gekozen om over drukwerk te praten: het gebruik van nieuwe media. http://bit.ly/17D1i5M

In beweging blijven, dat is het geheim!

Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Mariska Bijl uitgenodigd, lithograaf bij drukkerij Calff & Meischke, een kwaliteitsdrukkerij in het centrum van Amsterdam. Mariska Bijl heeft een verrassende invalshoek gekozen om over drukwerk te praten: het gebruik van nieuwe media.
“In beweging blijven, dat is het geheim!”Nieuwe media verbindt. Er is geen strijd tussen online en papier, de mix van die twee geven juist nieuwe uitdagingen. Door het toevoegen van QR-codes en Layar kun je je drukwerk interactief maken. Calff & Meischke bestaat dit jaar honderd jaar. Bij Calff kennen ze de geheimen van codes in afbeeldingen en hebben ze een manier gevonden om sociale media ‘voor’ zich te laten werken zodat de naamsbekendheid van de drukkerij vergroot wordt en dit hen nieuwe klanten oplevert. Afgelopen jaar heeft Calff een succesvolle App ontwikkeld die functioneert als tool voor vooral beginnende ontwerpers.
“In 2010 ben ik overgehaald door ontwerpster Joke Mestdagh om een blog te beginnen en een Twitter-account te openen voor Calff & Meischke. Hier heb ik nog geen dag spijt van gehad. Sterker nog, het heeft mij veel gebracht.”
Het gebruik van Sociale media in de Grafische IndustrieMariska Bijl weet wat er leeft. Ze is al 25 jaar werkzaam in de grafische industrie. Menig net afgestudeerde ontwerpers heeft ze uitgelegd hoe zij bestanden moeten aanleveren. Het nut van profielen en het verschil tussen wat je op een beeldscherm ziet en hoe dat er uiteindelijk op papier uitziet is haar expertise. Als lithograaf weet ze veel vanColormanagement. Maar ook wordt ze tegenwoordig gevraagd om les te geven in sociale media.Tijdens deze cursussen legt ze het verschil uit tussen persoonlijk, zakelijk, commercieel en sociaal gebruik van de diverse platformen als Blogspot, Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ en Pinterest. Vooral in die laatste twee bieden veel mogelijkheden waar je zo 1,2,3, niet aan zou denken.
“Esther heeft me gevraagd om tijdens haar Inloop wat meer te vertellen over hoe drukkers en ontwerpers sociale media kunnen inzetten voor hun bedrijf. Dat lijkt me een goed idee en ik ga het met name hebben over Pinterest, want dit platform kent heel veel mogelijkheden, vooral voor ontwerpers.”
Enkele voorbeelden van Mariska’s portfolio betreft lithografie bij Calff & Meischke:boeken voor KesselsKramer, Koos Breukel, Charlotte Dumas, Hansje van Halem, Rene Knip, Chris Berens, Hans Eijkelboom, Koninklijk Paleis Amsterdam, Willem van Zoetendaal, Jopie Huisman Museum, Julia Born, Rijksmuseum, Literaire omslagen voor bijvoorbeeld Adriaan van Dis en Oek de Jong. De brochures van kledingszaak Pauw en natuurlijk de topper: het boek Hotel Costes van Arno Nollen.
Donderdag 7 november staat in de agenda, ik zal zeker het boek Hotel Costes meenemen en laten zien waar de kracht van het boek gecombineerd met de mogelijkheden van nieuwe media uit bestaat.”

Verborgen cultuurschatten bij Natuurmonumenten



Natuurmonumenten presenteerde afgelopen vrijdag het boek 'Verborgen schatten'. Een handzaam boek met daarin de mooiste en meest bijzondere gebouwen die de organisatie beschermt en behoudt. In de natuurgebieden van Natuurmonumenten staan 3200 bouwwerken, waarvan 1700 gebouwen. De gebouwen in het boek worden beschreven aan de hand van foto's en korte feitjes en weetjes. Daarnaast vertelt het boek bij ieder gebouw korte kleurrijke verhalen over de vroegere bewoners en onze Nederlandse cultuurhistorie.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten overhandigde tijdens de bijeenkomst op landgoed Schaep en Burgh het eerste exemplaar van 'Verborgen schatten' aan Paul Schaap, hoofd sector Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Design:

Lithografie
Mariska Bijl, Calff & Meischke

druk
Ando Calff & Meischke


Ridderorde trekt ten strijde voor mantelzorgers



Vanwege de overheidsbezuinigingen wordt steeds meer verwacht van mantelzorgers; de roep om hulp wordt daarmee luider. Alzheimer Nederland vraagt aandacht voor het groeiende probleem dat ruim 80 procent van de 1.000.000 mantelzorgers die -- vaak dag en nacht -- voor een naaste met dementie zorgen, overbelast is of dreigt te raken. Voor dit probleem moet op korte termijn een oplossing komen. Om mantelzorgers te helpen bij deze zware taak, zijn investeringen nodig. Donderdag 29 augustus heeft Alzheimer Nederland op opvallende wijze een aanvraag ingediend bij de VriendenLoterij. Ridders te paard -- "de orde der mantelzorgers" -- trokken door het Vondelpark in Amsterdam naar het hoofdkantoor van de Vriendenloterij om de aanvraag persoonlijk te overhandigen.



De doos met daarin het boek, welke in dit filmpje wordt gepresenteerd, is ontworpen door Erwin Slaats van LekkerOntwerpen. Erwin heeft Calff & Meischke bij dit project betrokken voor het vervaardigen van de hoeknieten-scharnier-doos. Met 2 mm AllWhite, een blindpreeg, ingeplakte sticker en zijden lint is het een plaatje om te zien.

LekkerOntwerpen




Jaarverslag drukken of downloaden?



Tegenwoordig kun je jaarverslagen ook van internet downloaden, of wordt er in plaats van een boek een App van gemaakt.

Het hoort bij deze tijd, maar toch bekruipt je een raar gevoel
als de rij jaarverslagen in de kast opeens stopt bij het jaar 2011. En vraag je je plotseling af of je App van het jaarverslag bij een update van je systeem, nog wel werkt op je iPhone. 

Een jaarverslag is een jaarverslag en hoeft misschien niet eeuwig bewaard te blijven, maar met FC afbeeldingen van alle gebeurtenissen en gebonden in een omslag voorzien van een bijzondere laserstansing door ID Laser is toch een prachtig aandenken van 2012.

We hoeven niet altijd te kiezen, het kan ook beiden!

http://www.jaarverslagcultuurfonds.nl/

Vandaag vieren we het jubileum: 100 jaar Calff & Meischke



Toen Leo Calff op 1 juli 1913 zijn eigen drukkerij begon met een startkapitaal van vijfhonderd gulden, telde Amsterdam ongeveer 150 drukkerijen van verschillende grootte.

In honderd jaar is er veel gebeurd met Drukkerij Calff & Meischke / Cloeck & Moedigh. Niet alleen de opkomst van de bioscoopreclame, de veranderingen in drukprocessen en de hedendaagse digitale technieken.

Een historie van tragedies en successen door de jaren heen maakt dat Calff & Meischke nog steeds een bijzonder bedrijf is, in het hart van Amsterdam. Met bonte verhalen die vooral gaan over doorzetten, je hart volgen en meegaan met de tijd.

Je kunt er een boek over schrijven!

Maar vandaag gaan we terug naar de basis, naar Wim Meischke, de zoon van mede oprichter Chris Meischke. Voor een lekkere bak koffie en een dikke zoen.



100 jaar drukwerk van Calff & Meischke



Tijdens het EVENT 'koken doe je samen' van afgelopen donderdag, was de mogelijkheid om te snuffelen tussen 100 jaar drukwerk van Calff & Meischke een inspirerende verrassing. Op verzoek hebben we de opstelling met boeken nog even laten liggen. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, schoom niet en pak de telefoon, kom op je gemak het drukwerk bekijken. Ook voor groepen is er de mogelijkheid onze boekenstal te bewonderen. Vraag naar Monique of Alex voor een plekje in de agenda, op afspraak vertellen we graag wat meer over onze pareltjes van drukwerk.



Koken doe je samen:


De liefde gaat door de maag, maar het is niet alleen het recept dat tinteling op je tong geeft. Het is de extra aandacht van de kok, het extra snufje zout, de finishing touch dat het gerecht doet slagen. Kom eens kijken in de keuken van Calff & Meischke.



Wij organiseren a.s. donderdag in samenwerking metMenno van den Bosch van Paperdesk en Patrick Bakermans van binderij Hexspoor het evenement: KOKEN DOE JE SAMEN waarin allerlei ‘heerlijke gerechten’ voorbijkomen. Het accent ligt op de passie voor het vak en de samenwerking. Ideeën omzetten in werkende oplossingen en je zodoende onderscheiden van de rest. Deze bijeenkomst bestaat uit tafelgesprekken, waarbij je in de breaks kunt genieten van de hapjes uit de keuken van Calff & Meischke.
Tezamen met de inspiratie uit de onstuimige keuken van ‘100 jaar drukwerk van Calff & Meischke’ proeven we die avond de ingrediënten in diverse smaken en kleuren op onze tong.


We hebben een kleine ruimte en kunnen maar een beperkt aantal mensen kwijt. Maar mocht je geïnteresseerd zijn in dit unieke tafelgesprek, kun je t/m woensdag contact met ons opnemen voor een plekje op de reservelijst.


donderdag 21 maart van 16:30 tot 20:00 uur 

De drukker in je zak



Calff & Meischke in pocket formaat

Toekomst gericht bezig zijn, innoveren, het zijn termen die ons in de grafische industrie bezig houden. Ook drukkerij Calff & Meischke is volop in beweging. De CalffApp is al enige tijd in de App Store te vinden.

De App, die je niet alleen wilt hebben, maar ook gaat gebruiken. Nooit meer zonder drukker, want met deCalffApp zit 'ie in je zak. Een service die gratis te downloaden is en waarmee we samen, sterker de toekomst in gaan.

Machiel Botman - One Tree.





De foto’s in “One Tree” zijn intiem en poëtisch. Het is een aansprekende fotografie van Botmans inmiddels zo herkenbare handschrift. Machiel Botman fotografeert om het leven te begrijpen, hij laat de conventionele regels van de fotografie los en fotografeert in een warme, intieme en vaak bewogen stijl. Nooit weten we echter precies waar we naar kijken, definitieve antwoorden geeft Botman niet. Hij reikt herkenning aan, maar laat jezelf de vragen invullen en geeft je zo de kans om te verdwalen in zijn werk. Om deze emotie goed neer te zetten op papier is inlevingsvermogen nodig. Dit probeerde we te bereiken door Machiel volledig te betrekken bij het productieproces. Samen aan het beeldscherm de juiste duotooncurve voor ieder beeld uitstippelen. Goed kijken, vergelijken en testen op de pers. Vervolgens belde hij een paar dagen later op met de vraag of hij toch nog even langs kon komen, omdat hij zich afvoeg of een bepaalde afbeelding nog iets zwarte, contrastvoller of mysterieuzer kon. Natuurlijk mocht hij langskomen het is immers zijn gevoel en passie die wij overbrengen op papier.

De keuze van het papier viel op een FSC gecertificeerde papiersoort met een uitstraling van een mat coated maar dat voelt als natuurpapier. Een perfecte eigenschap voor deze beeldreproductie. Na veel testen hebben we een goede inkt in het buitenland gevonden. Het blijft wel met lef en kunde drukken daar je een enorme hoeveelheid inkt opbrengt, extreme densitieten, maar waarbij je met twee verschillende zwartcurves afzonderlijk, goed kan sturen in toon en zwarting. De densiteit wilden we zo hoog hebben om gelijk te komen met de bariet afdrukken. Er kan niet anders geconstateerd worden dat we daarin geslaagd zijn. Dit alles gebonden in een 2 x zwart bedrukt linnen omslag. 



Druk: Ando Calff & Meischke
Fotografie en tekst: Machiel Botman
Vormgever: Victor Levie